Саморобна коптильня гарячого копчення: від А до Я

111
-
Саморобна коптильня гарячого копчення: від А до Я
Тип статті:
Поради

Копченості – це їжа гурманів. Скільки б дієтологи не говорили про шкоду таких продуктів, але споживачі все одно їх купують. Такий метод заготівлі харчів відомий з давніх часів. Якщо б це було настільки небезпечно, то навряд чи б наші предки створили понад 500 рецептів копчення, розробили технології приготування їжі цим способом. Сучасне виробництво копчених виробів істотно відрізняється від традиційних методів. Щоб його здешевити, застосовують рідкий дим, який шкодить здоров'ю. Однак є альтернативний варіант – побудувати своїми руками коптильню гарячого копчення. Це відмінна можливість порадувати своїх рідних і друзів кулінарними шедеврами власного виробництва.

Особливості гарячого копчення: технологія і секрети майстерності

Продукти, приготовані з допомогою диму, мають свої корисні властивості. Процес такої обробки позбавляє їх від мікробів, а жир, який у них залишається, легко засвоюється організмом. Така провізія більш поживна і корисна, ніж смажена. До того ж вона виглядає дуже апетитно і святково. Копечности стануть вишуканою прикрасою будь-якого застілля.

Гаряче копчення – це процес обробки напівфабрикатів високотемпературним димом (до 90°С). Позитивним моментом такого способу приготування їжі є швидкість. Але ця провізія має невеликий термін придатності і повинна зберігатися в прохолодних (+2 – +5°З) камерах або приміщеннях. Коптити можна різний провіант: рибу, м'ясо, курку, морепродукти. Важливо дотримуватися рецептури і базових правил приготування:

  1. Спочатку процесу м'ясо або рибу витримують у соляному розчині 2-3 години, промивають і розвішують або розкладають на решітках так, щоб шматки не стикалися.
  2. Роботу починають при спокійних погодних умовах, коли немає вітру і опадів.
  3. Температурні втрати не сприяють копченню, тому кришку без гострої потреби не відкривати.
  4. Не можна використовувати вугілля, тирса і тріски від смоляних порід дерев, тому що їжа буде гірчити. Смакову вишуканість такого додадуть страві ялівець, дуб, вільха, вишня, слива і яблуня.
  5. Багаття необхідно постійно контролювати і підкладати паливо, щоб дим проходив рівномірно.
  6. Готовий продукт необхідно витримати добу в сухому провітрюваному приміщенні. За цей час з нього піде гіркоту, стане досконалим смак.

Економічні варіант коптильні гарячого копчення

Така установка складається з двох складових: топки і камери. Тому побудувати її не складе праці. Своїми руками коптильня гарячого копчення може бути споруджена з будь-яких підручних засобів: бочки, відра, каструлі. У залежність від місця розташування провізії вони бувають горизонтальними і вертикальними, за кількістю полиць – одноярусними і багатоярусними, а також стаціонарними і мобільними. Розглянемо економічно вигідні варіанти, які прослужать відносно довго і їх будова не потребує надмірних витрат.

Варіант І – це переносна коптильня, виготовлена з підручних матеріалів. Для неї знадобиться металевий прямокутний ящик або циліндрична ємність.

Алгоритм такий:

  1. Формуємо топку. Вона може знаходитися зовні пристрої, тоді потрібно зробити невелике поглиблення в землі (на 30-40 см), щоб вогнище не задув вітер. Якщо жар буде всередині, тоді в бочці або іншої ємності в днище просвердлюють дірки, щоб випадала зола.
  2. У нижній частині бочки вирізаємо болгаркою дверцята, щоб підкладати стружки і тирса.
  3. Розміщуємо в середині кілька сталевих ґрат, на яких розкладемо продукти. Якщо використовуєте відро, то зверху покладіть кілька сталевих лозин, на які повісьте м'ясо або рибу.
  4. Забезпечуємо конструкцію щільно прилягає кришкою.

Багато умільці в якості підручного матеріалу використовують корпусу від старих холодильників, сталеві ящики, іноді медичні бікси. В процесі копчення в такому пристрої важливо забезпечити вільний доступ до топці. Ця конструкція не вимагає окремого місця для костровища, а готування в ній займе не більше двох годин.

Варіант ІІ – стаціонарне споруда. Воно витратна порівняно з попереднім, але довгострокове. Його зведення зажадає слюсарних і столярних навичок, вміння поводитися зі зварювальним апаратом.

Знадобляться такі витратні матеріали:

  • двоміліметровий листове залізо (61см х 156,5 см);
  • тонка арматура;
  • столярний кут;
  • зварювання.

Технологія створення цього типу коптилен передбачає виготовлення:

  1. Камери. Для цього лист металу ділиться на 4 частини, які приварюються один до одного під кутом 90°. Другий листовий прокат послужить днищем. Зміцнюються внутрішні шви, щоб виріб був герметичним.
  2. Кришки. З нержавійки вирізають деталь так, щоб вона закривала камеру з нахлестом. В ній вирізається невеликий отвір, в який вставляється трубочка (до 20 см), яка послужить димоходом.
  3. Стрижнів або грат, на яких триматимуться продукти.

Наприкінці до короба приварюються ручки. Камери можуть мати й іншу конструкцію. Головна вимога – герметичність.

Щоб приготувати смачні домашні копченості потрібно мінімум витрат і велике бажання вразити друзів і рідних своїми кулінарними талантами.

Джерело:
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...
Чому демонтували АЗС у Вільшанці Кіровоградської області? Про все докладно розповідає Stroy-inform.
Яким під'їздах у Кропивницького встановлять енергозберігаючі вікна замість колишніх: розповідає Bud-inform.
Як рятували дві архітектурні пам'ятки Кропивницького сьогодні, 28-го листопада, розповідає Bud-inform.
На засіданні виконавчого комітету міської ради вирішували, за що і як карати, якщо порушується законодавство про охорону культурної спадщини. Розповідає Bud-inform.
Після прес-конференції розкрилася схема надходження грошей для реставрації мосту у Кропивницькому.